Miody spadziowe bez dwóch zdań różnią się od klasycznych miodów nektarowych. Różnią się one pod wieloma względami, ale przedewszystkim: wyjątkowym zapachem i smakiem. Należy mieć również na uwadze sposób jego powstawania/wytwarzania przez pszczoły.
Co to jest spadź iglasta?
Spadź iglasta jest słodką, lepką cieczą, która pojawia się w postaci kropel na gałęziach i liściach niektórych gatunków roślin, krzewów czy drzew. Czym jest spadź dla pszczół? Spadź jest dla nich bardzo cennym i smacznym pokarmem, zwłaszcza podczas suchych okresów letnich, które nie zapewniają odpowiednich ilości nektaru.
Jak powstaje spadź iglasta? Z czego jest miód spadziowy?
Należy pamiętać, że miód spadziowy jest bardzo rzadkim miodem, a o tym dlaczego jest tak mało dostępny dowiecie się w kolejnych zdaniach. Otóż spadź powstaje dzięki małym owadom z rodziny pluskwiaków równoskrzydłowych. Głównymi producentami są mszyce i czerwce. Podczas gdy wyżej wymienione owady pasożytują na różnych roślinach, z których wysysają pożywne soki (najczęściej z liści czy młodych pędów). Pobierany przez owady sok jest bardzo bogatym uzupełnieniem cukrów, których nadmiar pluskwiaki nie są w stanie przyswoić, w wyniku czego zostaje on wydalony w postaci mniejszych lub większych kropelek(w zależności od owadów). Wydalone kropelki nazywane są spadzią. Po krótce wyjaśniliśmy już czym jest sama spadź i w jaki sposób ona powstaje. Zastanówmy się teraz nad jej składem chemicznym, oraz właściwościami leczniczymi.
Wiele osób mogło wcześniej nie zdawać sobie sprawy z tego, że miód spadziowy powstaje z odchodów owadów. Nie powinno to jednak odstraszać czy obrzydzać, gdyż zanim spadź stanie się miodem – jest bardzo dokładnie i dobrze oczyszczona przez pszczoły. W efekcie końcowym miód ma defacto niewiele wspólnego z suchą masą która jest doskonałą pożywką pszczół.
Skład chemiczny spadzi iglastej
Skład chemiczny spadzi tak jak i innych składników z których pszczoły wytrwarzają miód zależny jest od rodzaju roślin spadziodajnych, tym samym ich składu soku komurkowego, od pory roku, a także gatunku „producentów” pasożytujących na roślinach. W odróznieniu od soku roślin, spadź cechuje znacznie większa ilość cukrów, mniejsza ilośc aminokwasów oraz witamin z grupy B. W skład spadzi wchodzi również wapń, sód, żelazo, magnez i tlenki potasu.
Miód ze spadzi iglastej – właściwości zdrowotne
Miód ze spadzi iglastej ma bardzo wiele zastosowań leczniczych, dlatego również jak inne miody – jest polecany do każdej diety jako zamiennik cukru czy np. dodatek do herbaty. Miód ze spadzi iglastej wykorzystywany jest głównie przy wspieraniu leczenia dróg oddechowych oraz stanów zapalnych organizmu. Jako ciekawostkę, warto tutaj wtrącić, że dobrze łączyć miód oraz produkty takie jak olejki CBD, które również słyną z łagodzenia stanów zapalnych. Ponad to, miód spadziowy wykazuje działania aseptyczne, wykrztuśne oraz łagodzące kaszel. Głównie z tego powodu można się spotkać w stosowaniu go podczas zimowych przeziębień. Przy stanach zapalnych drogi układu moczowego również jest zalecany. Ciekawostką jest to, że stomatolodzy polecają go ze względu na zapobieganie tworzenia się kamienia nazębnego. Miód ze spadzi iglastej zaleca sie przyjmować w naparze ziołowym np. z białego bzu czy jasnoty białej. Należy jednak pamiętać, aby działanie miodu spadziowego przyniosło efekt, nie należy go dodawać do naparów wysokiej temperatury. Spadź iglasta świetnie sprawdza się w okresie rekonwalescencji. Miody spadziowe z drzew iglastych wspierają regulację przemiany materii, reguluje pracę serca, rozszerza naczynia wieńcowe, obniża ciśnienie, polepsza krążenie, a także poprawia pracę nerek. Niewielkie ilosci jak najbardziej polecane są dla dzieci, spożywanie go w celu dopalacza energii dla naszych pociech w okresie letnim jest wskazane.
Rodzaje miodu spadziowego
Miody spadziowe różnią się między sobą nie tylko pochodzeniem soku roślinnego, ale kolorem i smakiem. Ze względu na rodzaj spadzi, z którego został wytworzony miód możemy wyróżnić dwa rodzaje miodu spadziowego:
Miód spadziowy iglasty – charakteryzujący się łagodniejszym smakiem i ciemno-brązowym kolorem. Miód spadziowy iglasty pozyskiwany jest głównie z drzew iglastych, najczęściej z sosny, modrzewia, świerku i jodły. Miód spadziowy iglasty cechuje się delikatnie gorzkim posmakiem, dodatkowo jest on mniej słodki od pozostałych miodów. Czasem porównywalny do gryczanego. Warto podkreślić, że niniejszy rodzaj miodu spadziowego często znajduje zastosowanie we wspomaganiu leczenia infekcji w obrębie górnych dróg oddechowych, jak również chorób reumatycznych.
Miód spadziowy liściasty – charakteryzujący się trochę jaśniejszą barwą od iglastego. Podchodzi bardziej pod jasny brąz, czasem zielonkawy. Pozyskiwany jest z drzew liściastych, najczęściej z dębu, buku, wierzby i klonu. Miód spadziowy liściasty cechuje się delikatnym, lekko kwiatowym aromatem. W odróżnieniu od miodu spadziowego iglastego, wyróżnia się on bardziej wyrazistym smakiem, stąd może być więcej zwolenników spadzi liściastej niżeli iglastej.
Cena za miód spadziowy
Miód spadziowy dostępny jest zazwyczaj w szklanych słoikach o wadze 400g gramów lub 1kg. W naszej ofercie znajduje się miód spadziowy o wadze 1.2kg w cenie 71,30zł. Jeżeli byliby Państwo zainteresowani mniejszą pojemnością miodu spadziowego, niż ten który oferujemy to prosimy o kontakt email.
Miód spadziowy
Ze względu na ciekawy, uniwersalny smak i ciężkość pozyskania miodu ze spadzi iglastej nazywany jest miodem królewskim, rzadziej spotyka się nazwę „papieskim”. Miód spadziowy jest słodki i łagodny w smaku. Posiada lekko korzenno-żywiczny aromat. Barwa miodu spadziowego zależna jest od pory roku, oraz zebranej spadzi. Najczęściej miód spadziowy charakteryzuje się barwą ciemnobrązową, jednakże można spotkać również szaro-zielonkawe. Skrystalizowany miód spadziowy najczęściej posiada barwę brązową. Miód spadziowy powstaje z drzew znajdujących się w najczystszych lasach przez co można wyczuć w nim zapach żywicy i igliwia. Miód spadziowy możemy podzielić na dwa gatunki – tzw. spadź liściasta ( pochodzi najczęściej z drzew lipy) oraz spać iglasta (świerki, jodły), która jest jednym z najdroższych miodów, gdyż spadź, z której powstaje, występuje w niektórych regionach nawet co kilka lat.
Nasza pasieka ma czyste miody, które w 100% są naturalne i nie posiadają żadnych dodatków. Pozyskanie miodów, w tym miodu spadziowego jest bardzo trudne, a jego ilość jest bardzo ograniczona każdego roku, dlatego jeżeli nie mamy go aktualnie w ofercie prosimy o składanie zamówień poprzez emaile. Zachęcamy jednak do nabywania innych naszych naturalnych miodów. Pamiętajmy jednak, aby się nie złościć w przypadku braków magazynowych, nie jesteśmy korporacja która sztucznie zwiększa ilość pozyskanych miodów i sprzedaje je tysiącami sztuk każdego miesiąca. Wszystkie miody pochodzące z naszej pasieki są mocno ograniczone.
Tutaj -> miód spadziowy iglasty <- można sprawdzić dostępność miodu spadziowego z naszej pasieki.
Pozdrawiamy i życzymy miłego dnia 🙂