Eliksir na przeziębienie z miodem

Przygotowanie:

Obierz imbir ze skórki i zetrzyj go na tarce o grubych lub średnich oczkach. Cytryny  dokładnie umyj zimną wodą i sparz wrzątkiem (turlając je po blacie otrzymasz większą ilość soku) a następnie wyciśnij (bez pestek). Czosnek wyciśnij przez praskę. Wszystkie składniki połącz i przełóż do słoiczka. Zakręć starannie i odstaw na dobę.

Przepis głosi, że eliksir na przeziębienie należy trzymać w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przelej napój przez gazę, miąższ wyrzuć, a sok umieść w butelce albo słoiku. Możesz przechowywać go do miesiąca..

Składniki:

– 5 łyżek miodu,
– 25 dag korzenia imbiru,
– 3 duże ząbki czosnku,
– 3 duże cytryny.

Dawkowanie:

Przy chorobie 1-2 łyżeczki trzy razy dziennie