Domowy antybiotyk i wzmacniacz odporności

youssef-aboutaleb-I7hcFnxAJgg-unsplash
andy-hyd-yigN2VDnUpI-unsplash

Sposób przygotowania:

Wymieszać kurkumę z pieprzem i octem w misce, następnie dodać skórkę z cytryny a na końcu miód. Po uzyskaniu jednorodnej masy przełożyć do słoika, zamknąć szczelnie i trzymać w lodówce.

Składniki:

  • 100g miodu ( 1/3 szklanki)
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • Szczypta czarnego pieprzu lub Cayenne

Dawkowanie:

W chorobach przewlekłych lub profilaktycznie przyjmować codziennie 1 łyżkę mikstury, najlepiej rano. W ostrych stanach zapalnych, grypie i infekcjach: – Pierwsze 2 dni ½ łyżeczki co godzinę – Kolejne 2 dni ½ łyżeczki co 2 godziny – Następnie dni aż do całkowitego ustąpienia objawów ½ łyżeczki 3 razy dziennie Istotne jest aby przy przyjmowaniu nie połykać od razu, ale powoli rozpuszczać w ustach, trzymając kilka minut.

Uwaga:

Aby uzyskać najlepszej jakości miksturę najlepiej użyć cytryny bez pestycydów lub jeśli nie mamy pewności usunąć je domowym sposobem, użyć octu jabłkowego domowej roboty lub ekologicznego ale mętnego, ocet klarowny jest filtrowany i pasteryzowany  przez co pozbawiony enzymów i pożytecznych mikroorganizmów. Miód najlepszy byłby z pasieki jak najbliżej miejsca zamieszkania.