Pyłek

Wartości odżywcze pyłku pszczelego wynikają z  jego niezwykle bogatego składu chemicznego - zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków. Znajdują się w nim cukry proste (fruktoza, glukoza), kwasy tłuszczowe, ponad 30 aminokwasów (ich zawartość w pyłku sięga nawet 12%!). Według obliczeń i porównań wynika, że 100 g pyłku zawiera tyle aminokwasów, co ½ kg mięsa lub 7 jajek, czyli 2 czubate łyżki (30g) pyłku mogą pokryć zapotrzebowanie dzienne człowieka na niezbędne aminokwasy.


Składa się on z pyłków kwitnących roślin zebranych przez pszczoły i częściowo przez nie przetworzone. Pyłki lepione są w małe kuleczki, z których każda składa się z około 100 tysięcy ziaren pyłków różnych roślin (także tych leczniczych).

Badania laboratoryjne wykazały, że pyłek dysponuje szerokim spektrum 50 bioaktywnych składników, jest doskonałym źródłem witamin B1, B2, B6, C, G, H, P, E, kwasu foliowego, pantotenowego, nikotynowego itd., zawiera blisko 100 rodzajów enzymów oraz wiele niezbędnych minerałów – żelazo, miedź, siarka, sód, potas, wapń, magnez, mangan, cynk, chrom, nikiel, selen, kobalt i lit.


Właściwości prozdrowotne
Pyłek pszczeli poprawia stan zdrowia, pobudza jasność umysłu, pomaga zwalczać zmęczenie, uodparnia organizm oraz wzmaga apetyt. Cechuje go  nie tylko działanie regenerujące, ale także wzmacnia żołądek - jest skuteczny w przypadku zakażeń jelit, które następują wskutek zmian zachodzących we florze bakteryjnej (zawiera naturalne antybiotyki podobne do penicyliny, które regulują układ trawienny). Wpływa również pozytywnie na układ nerwowy. Zwiększa liczbę czerwonych krwinek przez co wykorzystywany jest we wspomaganiu zapobiegania i hamowania wystąpienia niedokrwistości, szczególnie u małych dzieci. Polecany jest w przypadku objawów anoreksji.  Zwiększa wytrzymałość fizyczną, jest pomocny w przypadku osłabienia, niedożywienia, braku apetytu, biegunki, zaparć, przeciążenia fizycznego i obciążenia umysłowego, osłabienia układu odpornościowego, skutecznie reguluje trawienie.


Dodatkowo znajduje zastosowanie przy problemach z wątrobą, prostatą (wpływa na cofanie się zmian zapalnych i przerostowych w gruczole krokowym), pobudza procesy metaboliczne i działanie gruczołów wydzielania wewnętrznego, wspomaga wytwarzanie krwi, obniża cholesterol, wzmacnia mięsień serca oraz wspomaga oczyszczanie organizmu. Cechują go również właściwości detoksykacyjne - zmniejsza lub całkowicie eliminuje szkodliwe oddziaływanie wielu czynników chemicznych. Szczególnie w przypadku wątroby - pyłek ochrania ją przed zatruciem substancjami toksycznymi, ułatwia jej odnawianie, a także wspomaga leczenie choroby alkoholowej. Posiada właściwości antydepresyjne, antyalergiczne i antybiotyczne. Zmniejsza nerwowość i rozdrażnienie, wspomaga leczenie depresji i zwiększa koncentrację. Wspólnie z miodem może być wykorzystywany do leczenia chorób alergicznych - leczy katar sienny, astmę lub znacznie łagodzi ich objawy. Wyciąg z pyłku kwiatowego ma też silne działanie przeciwbakteryjne. Wspomaga leczenie nadciśnienia, stanów pozawałowych i obniża poziom cholesterolu. Z uwagi na jego korzystne działanie na florę bakteryjną przewodu pokarmowego wykorzystywany jest przy leczeniu silnych zaparć i choroby wrzodowej żołądka. Posiada też właściwości poprawiające wzrok (dzięki wysokiej zawartości witaminy B2 i innych bioelementów). Wyciągi z pyłku zwiększają wydzielanie insuliny, dzięki czemu wspomaga obniżenie poziomu cukru we krwi. Polecany jest także w stanach zapalnych gardła, zwłaszcza w połączeniu z propolisem. Profilaktyczne przyjmowanie może zapobiegać przeziębieniom i grypie, a w przypadku zachorowania, skraca czas leczenia i łagodzi przebieg infekcji.Wykazuje też działanie zapobiegające poronieniom. Przyczynia się również do podniesienia płodności.


Przeciwwskazania do stosowania pyłku kwiatowego

U osób, które są uczulone na pyłki roślinne, po jego spożyciu mogą wystąpić reakcje alergiczne. Może być to zaczerwienienie spojówek, pokrzywki, zaburzenia układu pokarmowego takie jak wzdęcia, bóle brzucha, nudności, zgaga oraz obrzęki.
Pierzga pszczela to też pyłek pszczeli.


CENA:

170g - 32,15 zł

500g - 54,30 zł


.