Miód spadziowy


Miód spadziowy, w odróżnieniu od innych miodów tzw. nektarowych, nie powstaje z nektaru kwiatów. Jest to zebrana przez pszczoły wydzielina mszyc i czerwców żerujących na liściach drzew. Jest ona lepka i słodka, a występuje głównie latem w postaci kropelek na drzewach. Ta słodka substancja zwabia pszczoły, które dodatkowo ją zagęszczają i składają w komórkach jako miód spadziowy. Miód ten powstaje z drzew znajdujących się w najczystszych lasach przez co można wyczuć w nim zapach żywicy i igliwia. Miód spadziowy możemy podzielić na dwa gatunki - tzw. spadź liściasta ( pochodzi najczęściej z drzew lipy) oraz spać iglasta (zazwyczaj świerkowa i jodłowa), która jest jednym z najdroższych miodów, gdyż spadź, z której powstaje, występuje w niektórych regionach nawet co kilka lat.

Miód spadziowy, jest często nazywany miodem „królewskim“ ze względu na dużą zawartość składników odżywczych i zdrowotnych. Zawiera 9 razy więcej biopierwiastków (potas, wapń, sód, fosfor, magnez i mangan) niż miody nektarowe, które występują w łatwo przyswajalnej postaci.  Jako jedyny zawiera w sobie srebro, cynę, molibden i Wanat. Bogaty jest też w żelazo oraz posiada najwięcej naturalnych antybiotyków. Może posiadać dwukrotnie więcej glukozy niż fruktozy, a w porównaniu z miodami nektarowymi ma dwukrotnie więcej białek, aminokwasów i enzymów. Obecne są w nim też niewielkie ilości witaminy A, B2, B6, C, PP i K. Gwajakol pochodzący ze spadzi jodłowej nadaje mu właściwości przeciwbakteryjne i wykrztuśne. 


Ze względu na pochodzenie wyróżniamy miód spadziowy iglasty, który ma łagodniejszy smak oraz miód spadziowy z drzew liściastych, z lekkim posmakiem żywicznym. Ma charakterystyczny kolor – ciemny z zielonkawym lub szarym odcieniem. Najczęściej uzyskuje się go z jodły, świerków, sosny lub modrzewia. Charakteryzuje się dużą lepkością i gęstością, w związku z czym jest cięższy od miodów nektarowych. Jest doskonały w schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, w chorobach serca i naczyń, a nawet nerwicy. Zalecany jest jako odżywka w okresie rekonwalescencji oraz w przypadku anemii i pracy w szkodliwych dla zdrowia warunkach. Natomiast miód pozyskiwany z drzew liściastych oraz owocowych ma barwę złocistożółtą. Barwa ta ciemnieje pod wpływem światła i tlenu. Charakteryzuje się kwiatowym zapachem, jednak niezbyt przyjemnym smakiem. Najczęściej pochodzi z drzew lipy, klony, buku, wierzby, brzozy i głogu. Poleca się go w przypadku chorób nerek i dróg moczowych, na wątrobę i drogi żółciowe oraz stawy.


Właściwości prozdrowotne
Wykorzystywany jest głównie przy wsparciu leczenia dróg oddechowych i stanach zapalnych organizmu. Wykazuje działanie przeciwzapalne, aseptyczne, wykrztuśne, łagodzące kaszel. Zalecany jest osobom cierpiącym na schorzenia reumatyczne, układu krążenia, choroby serca i naczyń krwionośnych, miażdżycę oraz nerwice. Wskazany jest też przy chorobach przemiany materii, przewodu pokarmowego, schorzeniach nerek i skóry oraz stawów. Spożywanie miodu zmniejsza trujący wpływ kawy, herbaty, alkoholu czy tytoniu na organizm. Miód spadziowy z drzew liściastych wspiera regulację przemiany materii, reguluje pracę serca, rozszerza naczynia wieńcowe, obniża ciśnienie, polepsza krążenie, a także poprawia pracę nerek. Miód ten ma właściwości, które przyspieszają gojenie ran, oparzeń i odmrożeń. Zmniejsza napięcie nerwowe i działa uspokajająco. Miód spadziowy iglasty wykazuje działanie przeciwzapalne, wykrztuśne i łagodzące uporczywy kaszel. Wzmacnia odporność i posiada właściwości odtruwające (polecany jest osobom pracującym w warunkach szkodliwych dla zdrowia - podawany jest górnikom pracującym w kopalniach uranu czy osobom po kuracjach silnymi lekami, np. lekami sterydowymi, przeciwnowotworowymi). Jest stosowany jako naturalny środek przeciwnowotworowy. Wykorzystywany jest też do wsparcia leczenia astmy i kamicy nerkowej. Z uwagi na występujące w nim olejki eteryczne, stosowany jest w leczeniu nerwicy serca, a także zapalenia gruczołu krokowego. Polecany jest także przez stomatologów, ponieważ zapobiega tworzeniu się kamienia nazębnego.


CENA:

400g - 33,15 zł

1300g - 61,30 zł